shirtsimac.JPG

Hockey afgelasting

Procedure

Binnen VMHC Basko gelden de volgende procedures in geval van afgelastingen:

1. De beslissing of de velden wel of niet bespeelbaar zijn wordt genomen door de clubcoordinator; de beslissing tot het afgelasten van trainingen en/of wedstrijden vanwege weersomstandigheden (storm, mist, onweer, e.d.) wordt door de trainer/trainingscoƶrdinatoren en/of de TC genomen.

2. Afgelastingen worden kenbaar gemaakt via de website en de LISA app.
 

3. Uitspelende teams dienen zelf op de website van de ontvangende club te kijken of er wedstrijden zijn afgelast; indien andere clubs ons informeren over afgelastingen wordt dit op de Basko website vemeld en doorgebeld naar de teammanager/aanvoerder van het betreffende team.

4. Voor gasten: Basko informeert de wedstrijdsecretarissen van bezoekende clubs over afgelastingen bij Basko; bij twijfel check de Basko website of informeer bij het clubhuis (040-2531705)

Let op: als er dus niets op de website staat gaat alles op Basko gewoon door.    


Reden afgelastingen

Wedstrijden en of trainingen worden afgelast indien de belijning op de velden door vorst of sneeuw niet te zien is, indien de velden te hard zijn, en/of indien spelen gevaar oplevert voor de spelers. Dit is zeker het geval bij strenge vorst, sneeuwval, storm of onweer. Tijdens de wedstrijd of training zijn de scheidsrechters/trainers de aangewezenen om wedstrijd of training (tijdelijk) te beƫindigen.


Afgelastingen door Bond of District

Het kan voorkomen dat de Bond of district de beslissing neemt om vanwege slechte weersomstandigheden wedstrijden af te gelasten. Deze beslissing komt binnen bij het wedstrijdsecretariaat. Het wedstrijdsecretariaat licht het barhoofd, de scheidsrechtercommissaris in, en plaatst het bericht zo snel mogelijk op de site.


Wat te doen bij afgelastingen?

Bij afgelasting dienen de coaches en/of teammanagers hun teams op de hoogte te stellen. Scheidsrechters kunnen op de site zien of hun wedstrijden zijn afgelast. 

Criteria voor bespeelbaarheid van de velden

Voor de beoordeling van een zandkunststof speeloppervlak voor hockeybespeling tijdens ernstige vorst zijn de navolgende criteria van belang:

  • een, wegens bevriezing, hard speeloppervlak;
  • oneffenheden welke zijn ontstaan door ongelijke zandverdeling, geringe naadopeningen, bevroren blad- en vezelresten;
  • geen uniform stroef speeloppervlak wegens plaatselijk gladde plekken welke met name ontstaan op schaduwrijke plaatsen;
 
Een oneffenheid veroorzaakt door de genoemde omstandigheden zal wegens een relatief hard speeloppervlak en een daardoor hogere balsnelheid een afwijkend balgedrag veroorzaken en het (blessure)gevaar voor de spelers doen toenemen.

Indien het speelveld is bedekt met een laag sneeuw is het raadzaam het veld niet te betreden en zeker niet te bespelen. Door het betreden wordt de sneeuw samengedrukt en zal ter plaatse op het veldoppervlak ijsvorming ontstaan waarin de vezels van de kunststofmat vastgevroren raken.Wanneer onder dergelijke omstandigheden wordt gespeeld en daardoor de sneeuwlaag over een groot oppervlak van het speelveld wordt samengedrukt zal deze niet meer kunnen worden verwijderd en zal het bij invallende dooi ook langer duren voordat de samengedrukte sneeuwijsplakken zijn weggesmolten en het veld weer bespeelbaar is.

Indien sprake is van één of meerdere van de genoemde omstandigheden kan een zandkunststofveld worden afgekeurd wegens (blessure)gevaar voor de spelers.